Eduskunnan Lasten puolesta -ryhmä, Monimuotoiset perheet -ryhmä, turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmä sekä adoptioryhmä ovat jättäneet hallitukselle yhteisen kirjallisen kysymyksen kansallisen lapsistrategian pysyvien resurssien takaamisesta.

– On hienoa, että olemme vihdoin saaneet Suomeen kansallisen lapsistrategian ja sille myös ensimmäisen toimeenpanosuunnitelman. Yli hallituskausien ulottuva saumattomasti jatkuva työ lapsen oikeuksien takaamiseksi ei kuitenkaan onnistu, ellei lapsistrategialle taata riittäviä ja pysyviä resursseja, eduskunnan Lasten puolesta -ryhmän puheenjohtaja Katja Hänninen (vas.) sanoo.

Parlamentaarisen komitean valmistelema kansallinen lapsistrategia julkaistiin helmikuussa 2021 ja sen toimeenpanosuunnitelma lokakuussa 2021. Lapsistrategian pohjana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus, joka on kansainvälinen ihmisoikeussopimus. Se on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991.

– Kansallisen lapsistrategian jatkuvuuden turvaamiseksi Suomeen on perustettava kansallisen lapsistrategian yksikkö, jolle on annettava riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit. Tätä ovat edellyttäneet niin lapsistrategian luonut parlamentaarinen komitea kuin sen seurantaryhmäkin, sanoo eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän puheenjohtaja Mirka Soinikoski (vihr.).

Yli hallituskausien tehtävä kansallinen lapsistrategia mahdollistaa kestävän, pitkäjänteisen ja johdonmukaisen lapsi- ja perhepolitiikan toteuttamisen Suomessa. 2020-luvun kriisiajassa on valtavasti lapsipolitiikan kysymyksiä, kuten mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun kuormitus, joita on kehitettävä pitkällä aikavälillä yli hallituskausien.

– Kirjallisessa kysymyksessämme kysymme, miten kansalliselle lapsistrategialle taataan pysyvät ja riittävä resurssit, jotta yli hallituskausien ulottuva työ taataan, lapsistrategian yksikkö voidaan perustaa ja työ voi näin olla pitkäjänteistä ja kestävää, eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmän puheenjohtaja Sofia Virta (vihr.) sanoo.

Työ on erityisen ajankohtaista, sillä koronapandemia on aiheuttanut lisääntynyttä epävarmuutta ja se näkyy myös lasten elämässä ja arjessa.

– Tarvitaan oikea-aikaista tukea, jotta mahdollisiin haasteisiin perheissä voidaan vastata ja lapsen oikeudet toteutuvat. Työ ei tule valmiiksi tällä hallituskaudella, vaan vaatii pitkäjänteistä työtä, tiivistää eduskunnan adoptioryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.).